Thursday, February 9, 2017

~Budget Trip ke Osaka Japan (5D 4N) Part 2 ~


Day 1:

Lepas je check in Hotel Kaga, disebabkan letih kononnya nak rehat sekejap... Tapi sudahnya sampai ke mlm. So untuk hari pertama tak kemana pun. Sekadar jalan2 area hotel dan Shin-Imamiya... 



Ne macam mini supermarket.. Semua ada.. Kami singgah la jgk beli buah, air dan biskut...

Day 2:

Menuju ke Kyoto... Target place Arashiyama bamboo groove!!! (Kalau stay di Osaka, pastikan keluar seawal 7 pagi) Almaklumlah, ikut waktu sendiri, tak ada tour guide.. lambat la bangun.. Everything ikut kepala... Kami bertolak dari osaka lebih kurang pkul 9 lebih.. dri Shin-Imamiya station ---> Osaka Station ---> Saga Arashiyama Station... Tak pasti sampai pkul brpe sbb leka... 



Ne Partner in crime Sis... Kami pergi berdua je... Wefie sekeping dalam train sebelum ke Saga-Arashiyama... Dah sampai station ne, kena jalan kaki ke Bamboo Groove.. Sesat2 la jugak sebab main redah je.. 









Ini kedai before nak msuk ke area bamboo groove.. Ade org jual ais krim tapi tak sure status halalnya






           







A few moment yang sempat ambik sekitar bamboo groove... Jalan berdua je, so limited sikit bab nak ambik gambar.. Disebabkan leka berjalan, tak sedar hari dh petang.. So kami pun balik semula ke Osaka dan berehat utk plan trip ke Nara... ( Kalau memang nak jalan2 area Kyoto, dinasihatkan untuk cari hotel di area kyoto dan bermalam at least 2 malam... Baru puas nak berjalan)  



Day 3:

Plan asal kami nak ke Nara..disebabkan hari hujan sepanjang hari.. terpaksa dibatalkan.. So far, tarikan utama dkt Nara ialah Rusa.. So faham2 je lah bila hujan, bau dia lain macam... Kami still keluar ke area Dontonbori... Tapi mcm biasa, pergerakan limited sbb hujan renyai2 dan sejuk!!!!










Ne je pemandangan yang sempat ambik... Hujan kdg2 lebat.. Sejuk tak payah cakap la.. 

Day 4:

Konon nak tebus ke Nara semula.. Bila laporan kaji cuaca mengatakan kemungkinan akan hujan jgk, kami batalkan niat.. Jadi kami sekadar jalan2 mencari souvenir area namba, umeda dan dontonbori lagi.... Dkt Namba station, ade Namba Mall.. Alhamdulillah dapat solat dkt room prayer dlm Namba mall tu.. sepanjang jln2 adi Namba Mall, kami cuba kuih Mochi!!!!  Rasa dia..memang sedap dan isi memang padat... Lps rehat dan solat, kami ke Dontobori semula untuk jalan since tak hujan pun rupanya... Kami habiskan masa jln2 dkt Dontonbori, makan ais krim dan takoyaki!!! Lps tu balik hotel rehat...


Orang kata Umeda ne syurga gadget.. Banyak berubah nak dibandingkan dengan sebelum ne (2010)..





Sekitar Namba Mall... Kuih Mochi + Hot Tea.. Memang superb!!   Prayer Room dalam Namba Mall.. Sangat kondusif, cumanya tak boleh lama2 dalam surau ne.. (45 minit je..) Diorg tak nak ade yang tido dkt dalam surau ..



Dontonbori !!!!!


Ais krim green tea!!! Ko rasa??? Sejuk2 makan benda sejuk...



Lps, dh mkn sejuk.. ko mkn benda panas2.. Takoyaki.. besaq weh!!! (Ne dkt area Dontonbori..) Kalau tgk gmbr yg mse hujan dkt atas.. Actually kami makan dkt kedai yg ade gmbr sotong kurita warna merah tu... Alhamdulillah berbaloi dan kenyang.. Kalau bab harga, jgn convert yer... Syukur je yg ne paling murah.. dah terigin x fikir dah weh...



Day 5:


Sekejap je masa berlalu...Dah nk kena balik sbb tiket flight pkul 3 ptg.. Disebabkan penat berjalan byk semlmnya.. masing2 pkul 7 lebih bru bangun.. dgn mamai2...mandi, bersiap dan sarapan.. Jam dah pkul 9 lebih.. sekali kena ketuk dgn cleaner room... Dia kata, kitorg sepatutnya dh kena checkout.. Apa lagi, macam lipas kudung la memasing makan n kemas brg yg tinggal... Lepastu, terus ke kaunter.. mujur tak kena charge tambahan sebab keluar lambat... (Bab waktu checkout ne, tolong check betul2.. kang tak psl2 korang kena charge sbb keluar lmbt..) 

Jam dh pkul 10..memang kena terus ke Kansai Airport.. tak sempat dah nk jalan2.. Sampai je Kansai Airport, kami makan mee udon sebelum check in.. Bab check in ne pun dramatik weh.. (Tolongla jgn belagak konon beg hang tak lebih berat!!!!)  Masa beli tiket tu, tolong la beli sekali utk check in baggage yg 20 Kg kalau hang bwk backpack je... Kalau yg check in baggage, tolong beli extra weight untuk flight balik...  Jgn smpai kena extra charge sebab beg hampa overweight...  Mahal weh!!!! 


Inilah pengalaman sepanjang trip ke Osaka... Ambil yang baik2 je...yg tah apa2, jadikan pengajaran.. Nak gamble boleh, kalau hampa dah pro.. ^____^.. Make sure, study dulu nak ke mana dan plan betul2.. That's all... Thank you!!!



No comments: