Wednesday, May 31, 2017

Trip ke Japan, cukup ke RM100 sehari untuk makan?

Assalamualaikum... 


Walaupun dah hampir 3 minggu berlalu, masih rindu Japan.. (Jalan-jalan je pun)..  Walaupun trip kali santai-santai dan tak rushing sgt, tetap rasa tak cukup 6 hari dekat sana.. Kalau boleh nak cover Kyoto je 4 hari.. Trip kali ne, sis lebih fokus pada sesi "Jalan-jalan cari makan".. Apa2 pun, kali ne sis nak share makanan tempatan yang kite boleh cuba dan berapa budget untuk sehari..  Masa sis pergi RM100 = ¥24++ ;(* ini bergantung pada currency). 


Untuk sarapan, Sis suggest untuk beli onigiri/sushi roll dkt 7E, Family mart atau Lawson.. Biasa onigiri = ¥100, air mineral (1.5L) = ¥100.. Even coffee > ¥200.. Kalau nak lagi jimat, bawak stok dari Malaysia pun boleh.. Even sepanjang jalan-jalan dekat sana, standby je bekalan makanan sebab korang confirm akan lapar (sis stanby onigiri).. 

Untuk lunch atau dinner, kadang-kadang time lunch je sis makan full set, kadang-kadang dua2 sekali.. (yang ne depend pada keadaan tahap kelaparan saka makan belaan).. Apa yang korang boleh makan??? So, sis nak share antara tempat makan yang halal, sedap dan dalam budget RM100 sehari tu...


1) Sojibo, Kansai Airport (Level 3)

Untuk peminat sojibo, sis sangat-sangat suggest restaurant ne.. Ada macam-macam jenis hidangan sojibo, dari yang panas ke sejuk.. Trip kali ne sis pegi berdua dengan member. So, dia pilih cold sojibo dan sis pulak hot sojibo... (dh kata nama member, share2 la kan untun rasa).. Mostly, harga menu dekat sojibo berpatutan ( ¥1000 ke ¥2000).. Yang istimewanya, tempura dekat sojibo ne memang sedap... (smpai skrg terbayang-bayang lagi)..  Sampai je Kansai Airport + beratur beli OAP, sis terus pegi sini sebab lapar... Suggested place by #HHWT  

Sojibo, RM100 makan, best tempura, japan  
Ini 2 menu yang kitorg makan.. Tempting sangat.. Definitely akan kembali semula ke kedai ne.. 


2) Halal Ramen Naritaya, Gion, Kyoto

Kedai ne mostly untuk peminat ramen atau meggi.. Agak jauh berjalan dari Nishiki Market.. Patah kaki sebab sesat.. Make sure korang datang sebelum pukul 3.00pm, itu waktu rehat=kedai tutup sekejap. Masa tu kitorang customer terakhir before waktu rehat.. Tapi still dilayan dan sabar je pekerja tu tunggu kitorang habis makan.. ^__^

Halal ramen, Gion, Naritaya,RM100 makan, japan

Macam biasa ade 2 menu sebab ade 2 org.. 1 spicy miso ramen, yang lagi 1 tu lupa nama.. Tapi tu menu special dekat kedai ne.. 


3) Vitti Halal Cafe Osaka, Namba

Restaurant ne, mostly suggested by RTJ group. Memang kebanyakan pelancong dari Malaysia pasti ke sini. Selain tu, vitti juga ada tawarkan penginapan.. Menu dekat sini pelbagai, ada masakan Japan, Italy n Malaysia.. Menu yang sis dan kawan sis pilih still dalam range budget.. Harga boleh tengok dekat gambar. Tarikan utama, of course chicken ramen dia (refer picture)..  Sis saja nak tukar selera makan.. so hadap la ayam bakor dengan roti tu... 

Halal ramen, RM100 makan, Japan, Kebab,


4) Matsuri, Osaka

Dekat sini, semua jenis makanan tempatan korang boleh cuba.. Semua ada.. Plan asal memang nak cuba semua, so awal-awal lagi sis dah allocate lebih sikit dekat sini.. Tapi still in budget RM100 untuk seorang..  Korang boleh refer gambar dekat bawah tu.. Disebabkan saka makan belaan kami mengganas.. harga dia pun kus semangat... hahaha   Harga untuk satu2 menu sis tak ingat.. harap maaf. Takoyaki tu actually ade 10, so bahagi 2 lah..yang paling best korang  masak sendiri... (sis kecah sikit, hbis terabur merata)..  Okonomiyaki seafood dia pun sedap giler.. Chicken gyoza tu, x berapa kena tekak tapi still makan.. Sashimi terbaik!!! Especially salmon n tuna.. 

Matsuri, sashimi, okonomiyaki seafood, takoyaki, RM100 makan, Japan


5) The Udon, Kansai Airport (level 2)

Khas untuk peminat udon.. Sis makan before flight balik.. Ade beberapa pilihan udon dan tempura.. antaranya udon biasa dan beef udon. Rasa udon of course sedap sebab dah memang specialty dia kan.. Untuk tempura, sis prefer Sojibo sebab lebih lembut dan rasa fresh.. (ikut selera n tekak masing2).. Dekat sini self service/layan diri, kite kena beratur n stadby dengan tray untuk pilih jenis udon (sup biasa atau lain2), then pergi next station yang ade pelbagai jenis tempura, n last sekali kaunter bayaran.. Air kosong  dan chopstick boleh ambil sendiri dekat sebelah kaunter bayaran..
Peringatan!!! Lepas korang makan, kena kemas tempat duduk yang korang makan dan perlu bawa tray makanan tu dekat yang disediakan.. 

JANGAN SESEKALI TINGGALKAN BEKAS MAKANAN KORANG ATAS MEJA MACAM TU JE!!!!!!

Udon sedap, The Udon, Tempura, RM100 makan, Japan
 Macam biasa, 2 menu sebab 2 orang.. Yang ¥1770 tu pasal add on tempura byk.. Kalau beli beef udon sahaja maybe harga kurang daripada ¥1000..



Ne lah antara makanan tempatan yang korang boleh cuba dan dijamin HALAL!!.. Untuk street food, korang kena ringan mulut untuk bertanya dan tunjuk kad muslim.. Orang Japan ne sangat jujur bab ne.. Kalau ade kandungan yang meragukan, diorang akan cakap tak boleh!! Tak susah pun nak cari makanan halal.. Mostly makanan yang sis cuba memang dalam budget RM100 untuk sehari.. So, kalau korang plan nak merasa makanan Japan tu, dah boleh standby dah duit dan survey tempat2 halal yang lain dekat apps "HHWT".. Setakat sini je sis share.. Harap maklumat yang tak seberapa ne dapat bantu korang yang plan nak jalan-jalan cari makan dekat Japan..



Coretan Chuna 

2 comments:

Zaleha Pengedar Vivix Shaklee said...

wah banyak sangat tips ni... tak sabar nya nak pi sana :)

sharmien said...

bestnya, cuma aritu ada try daging wagyu?