Brownies, Rice cooker version. (depend jenis jgk)
Bahan2: (standard)
- 250 g butter
- 300 g coklat masakan
- 20 g serbuk koko
- 6 biji telur (bergantung pada size)
- 200 g brown sugar (pilihan sbb coklat mskn tu dh manis)
- 100 g tepung gandum
- 2 cmt esen vanilla
- kekacang/choclate chip (bahan tambahan)
Cara2 masak;
- Cairkan coklat masakan dan butter (double boiler; masukkan air dlm rice cooker, letakkan campuran butter+coklat masakan tdi seperti gmbr di bawah). Gaul sehingga cair.
- Masukkan gula perang dan kacau sehingga larut.
- Angkat dan sejukkan campuran coklat msakan+butter+gula perang tadi.
- Sambil tunggu campuran sejuk, gaulkan tepung dengan serbuk koko+Choco chip+kekacang dalam bekas yg lain. (sprti gmbr di bwh)
- Apabila campuran telah sejuk, msukkan telur satu persatu sambil kacau. kemudian msukkan esen vanilla.
- Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung+serbuk koko+kekacang+choco chip yg telah siap digaul ke dlm adunan sambil gaul.
- Setelah adunan siap (seperti gmbr di atas), masukkan ke dlm loyang (mengikut saiz yg sesuai dgn rice cooker). Letak loyang ke dalam rice cooker, dan bakar. (*perlu set button ke cooked mode at least 3 kali, barulah brownies betul2 masak..)
- So, lps 3 kali on button cooked, barulah dpt texture mcm dkt bwh ne...Since pakai rice cooker je, bhagian dlm x brpe crunchy sgt..
Selamat mencuba!!!! Semoga berjaya.. (p/s:bancuhan brownies ne pun sodap kalau buat kek kukus..rasa dia ala2 moist cake..)
Stay Healthy with Shaklee by Husna
Comments