Baking Brownies in Rice Cooker







Brownies, Rice cooker version. (depend jenis jgk)

Bahan2: (standard)
  • 250 g butter
  • 300 g coklat masakan
  • 20 g serbuk koko
  • 6 biji telur (bergantung pada size)
  • 200 g brown sugar (pilihan sbb coklat mskn tu dh manis)
  • 100 g tepung gandum
  • 2 cmt esen vanilla
  • kekacang/choclate chip (bahan tambahan)


Cara2 masak;

  • Cairkan coklat masakan dan butter (double boiler; masukkan air dlm rice cooker, letakkan campuran butter+coklat masakan tdi seperti gmbr di bawah). Gaul sehingga cair.


  • Masukkan gula perang dan kacau sehingga larut.




  • Angkat dan sejukkan campuran coklat msakan+butter+gula perang tadi.




  • Sambil tunggu campuran sejuk, gaulkan tepung dengan serbuk koko+Choco chip+kekacang dalam bekas yg lain. (sprti gmbr di bwh)



  • Apabila campuran telah sejuk, msukkan telur satu persatu sambil kacau. kemudian msukkan esen vanilla. 
  • Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung+serbuk koko+kekacang+choco chip yg telah siap digaul ke dlm adunan sambil gaul.



  • Setelah adunan siap (seperti gmbr di atas), masukkan ke dlm loyang (mengikut saiz yg sesuai dgn rice cooker). Letak loyang ke dalam rice cooker, dan bakar. (*perlu set button ke cooked mode at least 3 kali, barulah brownies betul2 masak..) 
  • So, lps 3 kali on button cooked, barulah dpt texture mcm dkt bwh ne...Since pakai rice cooker je, bhagian dlm x brpe crunchy sgt..



Selamat mencuba!!!! Semoga berjaya.. (p/s:bancuhan brownies ne pun sodap kalau buat kek kukus..rasa dia ala2 moist cake..)



Stay Healthy with Shaklee by Husna

Comments