Sunday, September 18, 2016

~ Budget Trip ke Osaka Japan (5D 4N) Part 1: Preparation ~

Assalamualaikum dan Selamat Malam...


Hari ne, sis nak share experience backpack ke osaka Japan utk 5 hari 4 malam... Cuma ade sikit kelam kabut sbb ade a few thing yg last minute prepare..

Preparation yg kena buat before pergi.. Must things to do!!!!
  1. Mcm mne nk save utk trip ne, of course la menabung..  Since memang dh plan bila nk pegi (jan 2016), so tiap2 hari akan simpan rm5 utk trip ne since thn lps (Ogos).. By the time nk pegi, at least ade la cash dlm RM9++... 
  2. Of course yg ke-2, beli tiket awl2. lagi2 mse tgh promotion (AirAsia).. Memang lagi murah, biasa tiket pegi balik boleh dpt dlm rm5++.. Jimat ke sgt2 jimat??? 
  3. Book hotel awal2!!!!!! (yg ne, sis lambat, tapi still dpt murah sbb pilih hotel budget..asal boleh tido n rehat sudah.  Sis stay dkt Hotel Kaga, area shin-Imamiya.. Semlm dlm RM68 x 4 = RM272)  
  4. Rancang tmpt yg nak pegi awl2..  (ne pun sama, dh nk pegi baru la tercari-cari nk pegi mana.. smpai sana, jadi carca marba)
  5. Pastikan korg sewa pocket wifi siap2 dkt KLIA2.. (*option lain, boleh jgk sewa dkt mne2 travel agent.) Ini memudahkan korg utk guna google map nnti utk pegi ke tmpt yg dh plan tdi.. Even, perjalanan korg dri Kansai Airport ke hotel.. 
  6. Beli JR pass (* boleh beli awl2 dri travel agent atau beli masa dkt kansai airport)  


Ginilah rupa JR pass.. RM26+ utk 4 hari punya trip 
(actually ade byk package, tapi sis beli yg ne sbb last minute punya keje)
JR pass ne, sis beli dkt KANSAI Airport.. lps keluar immigration , trus belok kanan, jalan trus smpai jumpa "Kansai Tourist Informatin Center". Dkt sini korg boleh dptkn JR pass dan ade package lawatan ke tmpt2 yg menarik jgk.. Means kalau pegi tmpt2 tu, boleh msuk free since dh including dlm package. Kalau pergi sendiri, tah brpe la entrance fee dia kan.. 


Since JR pass belum aktif, jadi sis naik Nankai Train dri kansai airport ke Shin-Imamiya station.. Dari station ne, trus jalan kaki ke "Hotel Kaga"


Ini dia rupa tiket nankai line ne.. 

Hotel Kaga (Ihsan en.google)


 

Bilik yg sis stay sepanjang dkt Osaka..(interior Hotel kaga) not bad.. Cumanya, bilik mandi perempuan aras 6.. Setiap hari berlitup nk ke aras 6 dri aras 3 utk mandi, pegi toilet and amik wudhuk..Psl dkt aras 3, toilet campur.. utk elak benda pelik2, gigih la naik aras 6.. (So, kalau nk book, better request utk stay aras 6..tu pun kalau x penuh la..) Since ne hotel budget, so x de breakfast bagai eh.. makan sendiri.. Boleh beli dkt mart terdekat.. Dkt sini byk je mart..(contoh Family Mart) Lagi bagus, bwk stok mknn sendiri la..(Meggi, roti, n etc..)


Ne salah satu mart yg ade.. Brg dkt sini lengkap, mcm small supermarket la.. Ade buah-buahan, sayur, mknn segera (yg ne x sure boleh mkn ke tak), air, n etc.. Sis selalu beli stok buah-buahan and air je.. Lain2 x berani nk beli.. 




Apa sis buat sepanjang 5 hari 4 mlm, akan dipost dlm part 2.. Intro utk preparation je pun dh pnjg lebar.. Belum lagi part jalan2.. Ape2 pun selamat membaca.. Thank you.. Arigatou Gozaimasu!!!



No comments: